Софийската стокова борса: Тенденциите са в посока на падане на цените

снимка: novini.bg

Главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов гостува в “ Твоят ден“ по NOVA NEWS. В предаването той и заяви, че „Тенденциите са в посока на падане на цените на някои основни борсови стоки, но е рано да се говори за трайно поевтиняване”

Той определи като радващо това, че цените на някои основни хранителни стоки са тръгнали твърдо надолу и посочи за пример пшеницата, слънчогледа и царевицата. „Това е нормално заради започналата жътва, при която се появяват повече стоки на пазара”, обясни експертът., предаде novini.bg.

Според него цената на царевицата определя и цената на месото и месните продукти, на млякото и млечните продукти. У нас движението ще е същото, прогнозира той.

„За царевицата ще посрещнем лятото с цени като миналата година”, обяви Симов. По думите му реколтата е рекордно голяма и това е попречило цената да се задържи на високи нива. При олиото също има понижение на цената, каза експертът.

Цената на бензина обаче върви твърдо нагоре. „От юни миналата година до юни сега се наблюдава твърда тенденция нагоре с над 60-70%“, посочи той. Петролът също е поскъпнал с около 71% за една година. „Ако тази тенденция се задържи, това е много лошо. Надявам се пикът да премине и в следващите седмици да се задържи”, каза още Симов.

Той подчерта, че държавата взима мерки, но изрази неувереност доколко е достатъчно. А за пазара прогнозира: „Очаквам едно малко по-спокойно лято от пролетта и да дочакаме есента, която е пълна с изненади”

ПРОЧЕТИ ОЩЕ