След две десетилетия тетрадките на Дарвин, се връщат мистериозно в Кеймбридж

снимка: © pixabay

Две от тетрадките на Чарлз Дарвин, за които е съобщено, че са откраднати от библиотеката на университета в Кеймбридж, са върнати, две десетилетия след като са изчезнали.

Университетът съобщи че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка, заедно с бележка с пожелание, което гласи честит Великден.

Тетрадките, които включват известната скица на учения от 19-ти век „Дървото на живота“ от 1837 г., изчезнаха през 2001 г., след като бяха изкарани за снимки. След като претърсванията в колекцията на библиотеката от 10 милиона книги, карти и ръкописи не успяха да ги намерят, те бяха съобщени за откраднати на полицията през октомври 2020 г.

Местни детективи уведомиха световната полицейска организация Интерпол и започнаха международен лов за тефтерите, оценени на милиони долара.

На 9 март книгите се появиха отново, оставени в обществената част на сградата, извън кабинета на библиотекаря на място, на което няма охранителни камери. Двата тефтера били увити в залепващо фолио в архивната си кутия и изглеждали невредими. В придружаващата бележка се казвала: „Честит Великден“.

Директорът на библиотечните услуги на университета Джесика Гарднър каза, че чувството и на облекчение от повторното появяване на книгите е „дълбоко и почти невъзможно да се изрази адекватно“.

„Тетрадките вече могат да заемат полагащото им се място заедно с останалата част от Дарвиновия архив в Кеймбридж, в сърцето на културното и научно наследство на нацията, заедно с архивите на сър Исак Нютон и професор Стивън Хокинг“, каза тя.,предадено от apnews.

Предвижда се тетрадките да бъдат изложени на публично място от Юли като част от изложба на Дарвин в библиотеката.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ