Седем често срещани грешки при слънцезащита, които трябва да избягвате

снимка: © pixabay

Слънцезащитният крем е съществена част от това да сте в безопасност на слънце и при високи температури.

Рискът от слънчево изгаряне е реален, а последиците за кожата могат да бъдат много сериозни.

Вижте някои често срещани грешки при слънцезащита, които хората допускат, както и популярни погрешни схващания, които е добре да избягвате.

Не използвате достатъчно слънцезащитен крем – и не го нанасяте често

Повечето хора не нанасят достатъчно слънцезащитен крем, за да постигнат SPF, посочен на опаковката, казва Световната здравна организация (СЗО). СЗО препоръчва около една доза с размер на чаена лъжичка на крайник/част от тялото.

Слънцезащитният крем също така трябва да се нанася редовно, особено след плуване и други спортни дейности. Не мислете, че облаците са сигнал, че нямате нужда от слънцезащита – може да изгорите дори в по-облачни дни.

Твърде много разчитате на водоустойчивост

Дори и при такива кремове е установено, че SPF спада със 74% след шест до осем часа. Нещо повече, тестове са установили, че солената вода, хлорираната вода и бързо течащата вода правят водоустойчивите слънцезащитни продукти по-малко ефективни.

Британската фондация за кожата предупреждава, че плуването, изпотяването, бърсането с кърпа или триенето на дрехи в кожата ви могат да премахнат слънцезащитния крем. Претенциите за нанасяне веднъж на ден или за водоустойчивост често се основават на много специфични критерии за изпитване (изписани с дребен шрифт на гърба на бутилката).

Така че, дори и да изберете един от тези продукти, не пестете повторното нанасяне, особено след интензивна дейност – и прочетете предупрежденията.

Използвате стар или слънцезащитен крем с изтекъл срок на годност

Слънцезащитният крем обикновено издържа една до две години след отваряне, но все пак проверете гърба на бутилката за подробности. Освен това може да не ви защити според очакванията, тъй като активните съставки могат да се разградят, така че е най-добре да не разчитате на стара бутилка, която сте изровили от шкафа.

Слагате слънцезащитен крем, когато сте на слънце

Въпреки че невинаги е възможно да се предвиди кога ще имате нужда от него, слънцезащитният крем в идеалния случай трябва да се нанася 20-30 минути преди излагане на слънце (и преди репелент срещу насекоми, овлажнител и грим).

Погрешно разбирате как работи SPF 

SPF (слънцезащитен фактор) е индикация за количеството UVB лъчи, които се филтрират от продукта, като продуктите с по-висок SPF филтрират повече от тези с по-нисък. Но най-добре е да не мислите, че SPF номерът показва колко дълго можете да останете на слънце, без да изгорите, тъй като не е толкова просто.

Ако кожата ви изгаря лесно, най-добре е да изберете по-висок SPF. Препоръчва се поне SPF 30 за всеки, независимо от типа кожа.

SPF числата също така не са линейна скала. Например, SPF 30 филтрира около 97% от UVB лъчите, SPF 50 около 98% и SPF 100 около 99%. Така че не позволявайте на ултрависок SPF да ви внуши фалшиво чувство за сигурност. Честото повторно прилагане все още е важно, особено ако имате много чувствителна към слънцето кожа.

Не осъзнавате, че някои лекарства ви правят по-чувствителни към слънцето

Трябва да знаете, че някои обичайни лекарства могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънцето. Ако взимате нови лекарства и забележите необичайна реакция от излагане на слънце, консултирайте се с вашия фармацевт.

Разчитате на SPF грим

Дори ако вашият грим твърди, че предлага слънцезащита, обикновено трябва да нанесете няколко пъти повече от нормалното количество от него, за да се доближите дори до нивото на защита, посочено на опаковката. Не само това – по-малко вероятно да се гримирате достатъчно редовно, което означава, че използването на грим с SPF не е заместител на употребата на слънцезащитни продукти.

източник: profit

ПРОЧЕТИ ОЩЕ