Северна Корея тества ново оръжие

снимка: © pexels

Северна Корея изпробва нов тип тактическо оръжие, предназначено да засили нейната ядрена бойна способност, съобщиха държавните медии в Неделя. предаде dailynews.

KCNA заяви, че тестваното оръжие има „голямо значение за драстичното подобряване на огневата мощ.

KCNA не даде подробности, но използването на думите „тактически ядрени оръжия“ ,което предполага, че оръжието е способно да носи ядрена бойна глава на бойното поле, която може да порази стратегически цели в Южна Корея.

„Северна Корея се опитва да разположи не само ядрени ракети с дълъг обсег, насочени към американски градове, но и тактически ядрени оръжия, за да застраши Сеул и американски бази в Азия“, каза Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул.

„Целите на Пхенян вероятно надхвърлят възпирането и оцеляването на режима. Както Русия използва страха, че може да използва тактически ядрени оръжия, Северна Корея може да иска такива оръжия за политическа принуда, ескалация на бойното поле и ограничаване на желанието на други страни да се намесят в конфликт.

Някои наблюдатели казаха, че оръжието, показано на севернокорейски снимки, предполага, че може да е по-малка, по-лека версия на нейната ракета KN-23 с ядрен капацитет, която има изключително маневрен полет, насочен към поражение на системите за противоракетна отбрана. Други казаха, че това може да бъде нова ракета, която съчетава техническите характеристики на KN-23 и друга балистична ракета с малък обсег, наречена KN-24.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви в изявление в неделя, че е засякъл две изстрелвания от източното крайбрежие на северния град Хамхунг рано вечерта в събота.

В него се казва, че снарядите са прилетели около 110 километра при апогей от 25 километра и с максимална скорост от 4 Маха. В изявлението се казва, че разузнавателните органи на Южна Корея и САЩ анализират допълнителни подробности за изстрелванията. Президентският офис на Южна Корея съобщи, че официални лица са се срещнали два пъти този уикенд, за да обсъдят военните дейности на Северна Корея.

Армията на Южна Корея съобщи по-късно в неделя, че нейните деветдневни пролетни военни учения със Съединените щати ще започнат в понеделник. В него се казва, че съюзниците са решили да проведат компютърно симулирани командни учения, които не включват обучение на място, след преглед на фактори като пандемията от COVID-19 и комбинираната отбранителна готовност на съюзниците.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ