Световната търговска организация предупреди

снимка: © pexels

Близо 400 милиона души в 45 града в Китай са под пълно или частично блокиране като част от китайска политика за минимален Covid., предаде CNN.

Заедно те представляват 40% или 7,2 трилиона долара от годишния брутен вътрешен продукт за втората по големина икономика в света, според данни на Nomura Holdings.

Анализатори твърдят, че не се преценя правилно колко сериозни могат да бъдат глобалните и икономически последици от тези продължителни заповеди за изолация.

Най-тревожно е безсрочното блокиране в Шанхай , град с 25 милиона жители и един от най-големите производствени и експортни центрове в Китай.

Карантините доведоха до недостиг на храна, невъзможност за достъп до медицинска помощ. Те също така оставиха най-голямото пристанище в света без персонал .

Пристанището в Шанхай, което обслужва над 20% от китайския товарен трафик през 2021 г. е в застой. Хранителните запаси са оставени в транспортни контейнери без достъп до хладилна техника, което води до тяхното разваляне.

Шанхай произвежда 6% от китайския износ, според статистическия годишник на правителството за 2021 г., а затварянето на фабрики в града, и около него допълнително разтърсва веригите за доставки. Доставчиците на Sony и Apple в Шанхай не работят. Quanta, най-големият в света производител на преносими компютри и производител на MacBook, спря изцяло производството. Заводът представлява около 20% от производствения капацитет на Quanta за преносими компютри и компанията по-рано изчисли, че ще достави 72 милиона бройки тази година. Tesla затвори своята фабрика в Шанхай Giga, която произвеждаше около 2000 електрически автомобила на ден.

В петък китайското министерство на индустрията и информационните технологии заяви в изявление, че е изпратило работна група в Шанхай, за да работи по план за възобновяване на производството в 666 ключови производители в затворения град. Ръководителите на Tesla се надяват, че ще им бъде позволено да отворят отново вратите си до понеделник, слагайки край на най-дългата пауза на фабриката от нейното откриване през 2019 г. Автомобилният производител е загубил над 50 000 единици производство досега, според материали, прегледани от Reuters .„Въздействието на Китай е голямо и въздействието върху глобалната икономика е доста значително“, каза Майкъл Хирсън, ръководител на Eurasia Group за Китай и Североизточна Азия. „Мисля, че ни очаква по-голяма нестабилност и икономически и социални смущения поне през следващите шест месеца.

Продължителните прекъсвания на китайското производство и доставки биха могли да помогнат за ускоряване на ключова инициатива на администрацията на Байдън, насочена към намаляване на зависимостта на САЩ от китайските продукти и вериги за доставки.

В доклад, публикуван миналата седмица , Световната търговска организация предупреди, че най-лошият сценарий, включващ отделяне на глобалните икономики, стимулиран от инвазията на Русия в Украйна, може да намали дългосрочния глобален БВП с 5%.Това е много малко вероятно предвид дълбоките финансови връзки между Китай и САЩ.

В реч пред Атлантическия съвет миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън каза, че САЩ следят отблизо политическите и икономически връзки на Китай с Русия. „В бъдеще ще бъде все по-трудно да се отделят икономическите въпроси от съображения за национален интерес, включително националната сигурност“, каза тя. Макар, че се надява „двуполюсно разделение“ между Китай и САЩ да бъде избегнато, „отношението на света към Китай и неговата готовност да приеме по-нататъшна икономическа интеграция може да бъдат повлияни от реакцията на Китай на нашия призив за решителни действия срещу Русия“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ