САЩ се отказаха да използват стратегически дронове над Черно море

снимка: © unsplash

Съединените щати напълно прекратиха полетите на своите стратегически дронове Global Hawk над Черно море след инцидента с американския дрон Reaper край Крим. Това сочат данни на специализирания сайт Flightradar24, анализирани от „Спутник“.

В средата на март американското правителство заяви, че руски изтребител е залял с гориво и се е сблъскал с американски безпилотен апарат MQ-9 Reaper, летящ в близост до Крим, което в крайна сметка е принудило САЩ да свалят дрона в Черно море.

От своя страна Русия отрече да е атакувала безпилотния апарат по какъвто и да е начин и посочи, че дронът е нарушил ограниченията на въздушното пространство и е изгубил контрол след рязка маневра.

По данни на Flightradar24 за последно американски дрон Global Hawk е прелетял над Черно море край бреговете на Крим на 21 март.

Оттогава американските безпилотни апарати за наблюдение, базирани в Сицилия, Италия, не са навлизали във въздушното пространство над Черно море.

Преди това, от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., американските военни са извършвали средно по 8-10 разузнавателни полета на месец над морето.

От 21 март до 20 април американските дронове Global Hawks са извършили едва три полета от въздушната база в Сицилия. Това обаче се е случило в границите на румънското въздушно пространство на разстояние от над 400 километра от Крим — извън обхвата на радарите на дроновете, които са способни да получават радарни изображения на дадена зона при максимален обхват от 200 километра.

„След инцидента с американския дрон Reaper, който падна във водите на Черно море на 14 април, апаратите Global Hawks извършиха само още два полета над Черно море – на 17 март и 21 март – и двата на разстояние не по-малко от 140 километра от южния бряг на Крим“, посочи източник, запознат с въпроса.

„Очевидно американското командване смята по-нататъшните полети в този район за непрактични. От една страна, количеството информация, получавана чрез дрон на такова разстояние, рязко намалява; от друга страна, след 14 март САЩ бяха изправени пред опасността да загубят такъв тип оборудване, а Global Hawk е няколко пъти по-скъп от Reaper и разполага с най-модерното оборудване“, обясниха източниците.

Northrop Grumman RQ -4 Global Hawk е безпилотен летателен апарат за наблюдение на голяма надморска височина, използван от военновъздушните сили на САЩ за събиране на разузнавателна информация и поддържане на военните сили в световни военни операции.

Global Hawk са способни да летят до 36 часа при разстояние до 22 000 км. Този тип дронове са снабдени с разнообразно разузнавателно оборудване, като радари, оптични системи за проследяване и инфрачервени сензори.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ