САЩ осъдиха опита на Пхенян да изстреля междуконтинентална балистична ракета

снимка: novini247

САЩ осъдиха днешният опит на Северна Корея да изстреля междуконтинентална балистична ракета и призоваха за стриктно прилагане на санкциите на ООН срещу Пхенян, съобщи Франс прес.

Изстрелването „подчертава необходимостта всички страни да прилагат изцяло резолюциите на Съвета за сигурност“, налагащи санкции на Северна Корея, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Северна Корея опита да изстреля междуконтинентална балистична ракета днес, но изстрелването изглежда се е провалило, каза южнокорейската армия, ден след серия от изстрелвания. Според южнокорейските въоръжени сили провалът вероятно е настъпил „при втората фаза на отделянето“.

Южнокорейският генерален щаб съобщи, че е засякъл изстрелването на междуконтинентална балистична ракета рано сутринта, последвано от две изстрелвания на балистични ракети с малък обсег. Ракетата с голям обсег е изминала около 760 км на височина 1920 км със скорост 15 пъти по-голяма от тази на звука. Тя е била изстреляна под остър ъгъл, може би за да избегне навлизането в територия на съседни държави. Ракетите с малък обсег са летели на височина от около 330 километра, със скорост 5 пъти по-голяма от тази на звука.

Поредните изстрелвания на балистични ракети от страна на Северна Корея представляват сериозна провокация, която вреди на мира и стабилността не само на Корейския полуостров, но и на международната общност, подчертаха южнокорейските въоръжени сили и добавиха, че са готови за „смазващ отговор на всяка провокация от страна на Северна Корея“.

Според японската брегова охрана, цитирана от ТАСС, севернокорейската междуконтинентална ракета е паднала извън изключителната икономическа зона на страната. Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно заяви, че японските власти са изразили незабавно силен протест пред севернокорейското посолство в Пекин.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ