САЩ обсъждат с Европа санкциите срещу Русия и Беларус

снимка: © pixabay

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман проведе телефонен разговор със своите колеги от Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство, за да обсъдят санкциите срещу Русия и Беларус, насочени към тяхната международна изолация, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в изявление за пресата на сряда, съобщиха от TASS.

Според Прайс Шърман е разговарял с генералния секретар на френското външно министерство Франсоа Делатър, политическия директор на германското външно министерство Тьорвен Белман, генералния секретар на италианското външно министерство Еторе Секуи и държавния министър на Обединеното кралство за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли.

„Групата обсъди бъдещи мерки за държане на отговорност на Руската федерация и Беларус за тази избрана война и необходимостта всички страни – включително Китайската народна република – да се въздържат от предоставяне на материална подкрепа на Русия“, се казва в изявлението. „Те обсъдиха и влошаващата се хуманитарна ситуация в Украйна“ и въздействието на конфликта върху глобалната продоволствена сигурност.

„Участниците се съгласиха да продължат координираните усилия за изолиране на Руската федерация на международната сцена“, се казва в него. „Заместник-секретарят повтори подкрепата на Съединените щати за дипломатическите усилия на Украйна за постигане на прекратяване на огъня“.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в отговор на молба за помощ от ръководителите на републиките в Донбас. Той подчерта, че Москва няма планове за окупация на украински територии, а цели демилитаризиране и денацификация на страната.

След тази стъпка САЩ, Европейският съюз, Обединеното кралство и няколко други държави обявиха санкции срещу руски физически и юридически лица.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ