САЩ купуват 100 000 южнокорейски снаряди, които ще предоставят на Киев

© Getty Images (архив)

САЩ ще закупят 100 000 артилерийски снаряда за гаубици от южнокорейски производители, които ще предоставят на Украйна, съобщи американски служител, предаде Асошиейтед прес

По думите на служителя по тази сделка двете правителства работят от известно време.

Споразумението идва в момент, когато украинските лидери не спират да настояват за повече оръжия и помощи, за да се възползват от контраофанзивата, която изтласква руските сили от някои райони, които те бяха превзели по-рано във войната. То облекчава и опасенията на американските военни – особено на армията и морската пехота – които се притесняват, че постоянните трансфери на боеприпаси за гаубици на Пентагона за Украйна намаляват техните запаси.

Други представители на отбраната потвърдиха общите очертания на договора и заявиха, че той ще помогне за справяне с натиска върху запасите, по-специално с боеприпасите за гаубици, които украинските сили използват с голяма скорост. Миналата седмица служител на отбраната, който информира репортерите, заяви, че Украйна изстрелва по 7000 боеприпаса на ден, докато Русия изстрелва около три пъти повече.

Служителите говориха при условие за анонимност, тъй като подробностите по сделката не бяха оповестени публично.

Досега Южна Корея беше ограничила подкрепата си за Украйна до несмъртоносно оборудване и доставки. През април украинският президент Володимир Зеленски настоя Южна Корея да предостави смъртоносни оръжия след руската атака срещу Мариупол. Тогава министерството на отбраната на Сеул потвърди, че е отхвърлило украинското искане за зенитно оръжие, позовавайки се на принципа на южнокорейското правителство да изпраща само несмъртоносна помощ, припомня БТА.

В изявление подполковник Марти Майнърс, говорител на Пентагона, заяви, че правителството на САЩ води разговори за закупуване на боеприпаси от отбранителната индустрия на Южна Корея. Боеприпасите няма да идват от южнокорейските военни запаси. Той отказа да предостави повече подробности.

Малко по-късно обаче министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че по преговорите за продажба на артилерийски снаряди САЩ ще са техен краен потребител, а не както съобщи „Уолстрийт джърнъл“, че Сеул се е съгласил да продаде оръжия, които ще бъдат предназначени за Украйна, предаде Ройтерс.

Позицията на Южна Корея да не предоставя смъртоносна помощ на Украйна е непроменена, се казва в изявление на министерството на отбраната.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ