САЩ започва обучение на украински военни в Полша?

снимка: © pixabay

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви за първи път от началото на войната, че американските войски активно обучават украински военен персонал по време на войната с Русия, пише американският вестник „Политико“ цитиран от news.bg

Съединените щати предоставят милиарди долари в оръжия и друга помощ на Украйна, като голяма част от тази помощ преминава през Полша. Администрацията на Байдън старателно настоява, че това е максималното, което прави. На 22 март съветникът по националната сигурност Джейк Съливан отрече, че американците „в момента“ обучават украинци. „Разбира се, имаме американски войски, които защитават територията на НАТО“, продължи той.

След като коментира новото бюджетно искане на Белия дом, Байдън отговори на репортерски въпрос относно коментарите, които направи по време на срещата с 82-ра въздушнодесантна в Полша, където той намекна, че американските сили ще отидат в Украйна. Байдън отрече това, добавяйки: „Говорим за подпомагане на обучението на украинските войски, които са в Полша“.

Също така Байдън добави: „Имах предвид, че съм с украинските войски, които са в Полша, и разговарям с тях.“

Възможно е Байдън да е искал да каже „американски“, когато е казал „украински“, или да е преувеличил степента, до която американските войници съветват украинските сили как да използват военната помощ, предоставена от САЩ.

Неотдавнашните остри думи на американския президент в Полша относно Владимир Путин – „За бога, този човек не може да остане на власт“ – предизвикаха вълна от спекулации и последващо уточнение от Белия дом, че Байдън не призовава за смяна на режима .

Говорител на Пентагона не отговори веднага на искания за коментар, не са го коментирали и представители на украинското правителство. Полски служител не би потвърдил каквито и да било взаимодействия между американци и украински войски.

„В Полша има украински войници, които редовно взаимодействат с американските войски и президентът имаше предвид това“, каза служител на Белия дом.

Множество служители на Конгреса в ключови комисии по национална сигурност казаха, че не са знаели за подобна обучителна мисия. Според тях подобна информация би била класифицирана и следователно не може да се потвърди.

И американските, и британските служители коментираха неофициално в първите дни на войната, че украински военни в крайна сметка биха могли да бъдат обучавани извън Украйна, ако конфликтът се проточи и премине в партизанска война.

Полша вече се превърна в основен център за страните, които изпращат своите оръжейни пратки за Украйна. Обединеното кралство и американското Европейско командване координират полети до полски военни летища от множество страни в Европа, като по този начин снабдяват украинските военни с противовъздушни и противотанкови ракети, боеприпаси и бронежилетки и оттам с камиони те се транспортират през граница до обекти в рамките на Украйна.

Според вестника, украинците може да се нуждаят от обучение за някои оръжия като ракети земя-въздух „Стингър“, каквито не са имали преди инвазията.

Военни от САЩ и Обединеното кралство проведоха тренировъчни мисии в Украйна от 2015 до 2022 г., но украинските войски редовно присъстваха на учения на НАТО из целия континент чак до нахлуването на Русия през февруари. Бивш американски военен офицер, който многократно е пътувал до Украйна, каза за „Политико“ че способността на украинците да се организират и да се бият се е подобрила „бързо и драматично“, след като са започнали да работят със силите на НАТО.

Попитан директно в понеделник дали САЩ обучават украинските войски на тези нови оръжия, висш служител от Пентагона каза пред репортери, че САЩ са фокусирани върху предоставянето на оръжия, които украинците вече знаят как да използват, „така че нищо не се е променило от нашата гледна точка за тези видове подробности за помощ за сигурност.“

ПРОЧЕТИ ОЩЕ