САЩ водели тайни преговори с Русия?

снимка: novini247

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ през последния месец е провел конфиденциални разговори с високопоставени руски служители в опит да понижи градуса на напрежението във и около Украйна, и да убеди Русия да не използва ядрено или друго оръжие за масово унищожение“, написа в. Уолстрийт джърнъл.

Според източници на изданието Съливан е преговарял със съветника на Владимир Путин по външна политика Юрий Ушаков и със съветника по националната сигурност на руския президент – Николай Патрушев., предават новините.

„Целта на разговорите е била да се поддържат каналите за обмен на информация между Вашингтон и Москва и намаляване на напрежението във и около Украйна“, написа още медията.

„Говорителката на Съвета за сигурност на САЩ Адриана Уотсън не даде конкретен отговор на въпроса дали Джейк Съливан е говорил с високопоставени служители от Руската федерация“, това написа от своя страна в. „Джерусалем пост“.

„От Кремъл също отказаха коментар“, добави базираното в Израел издание.

„Информацията за преговорите се появи на фона на заплахите, отправяни от Путин, че страната му може да използва ядрено оръжие и обяви невиждана от времената на Втората световна война по своята масовост мобилизация“, добави медията от еврейската  държава.

Държавният глава на САЩ Джо Байдън наскоро заяви, че войнствената реторика на руския му колега е опасна, припомни изданието от близкоизточната страна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ