Руското посолство критикува САЩ

снимка: © pixabay

Съединените щати, в противоречие с международните си задължения, поддържат регулации в законодателството си, позволяващи работа в областта на биологичното оръжие, съобщи руското посолство във Вашингтон в своя Telegram канал., предаде TASS.

Експертната общност на САЩ „е все по-строга в усилията си да анализира“ доказателствата, открити от руските въоръжени сили за „незаконната военна и биологична дейност на Пентагона в Украйна“, подчертава руската дипломатическа мисия. „Заслужава да се отбележи, че въпреки международните си ангажименти, Съединените щати са запазили норми в законодателството си, които позволяват работа за създаване на биологични оръжия“, заяви руското посолство.

По време на специалната военна операция на Русия бяха открити доказателства, че от 2019 до 2021 г. американски изследователи са провеждали тестове на потенциално опасни биофармацевтични продукти върху пациенти, подложени на лечение в психиатрична клиника в Харков, съобщи посолството.

„Съединените щати координират операциите на биолаборатории в Украйна чрез Научно-технологичния център в Украйна (STCU), който „отпуска безвъзмездни средства за провеждане на изследвания по заповеди на Пентагона“, казаха от посолството. Според руските дипломати, „През последните няколко години Вашингтон е заделил повече от 350 милиона долара за проектите на STCU.“

„Подобна дейност от страна на САЩ повдигна въпроси сред международната общност относно ангажиментите на Вашингтон по BTWC (Конвенцията за биологични и токсични оръжия – ТАСС)“, заключава руското посолство.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ