Руското министерство на отбраната въвежда AI технологии в армията

снимка: cross

Технологиите за изкуствен интелект (AI) се използват в руските високоточни оръжия, но все още се обръща голямо внимание на персоналното обучение на руските военнослужещи, каза Василий Елистратов, началник на дирекция AI технологии на руското министерство на отбраната, пред ТАСС в кулоарите на армията. Форум 2022 г.

„Интелигентните технологии, изкуственият интелект е междусекторна технология. Той присъства във всички оръжия, особено във високоточните и наземните, въздушните и морските оръжейни системи“, каза той.

Според Елистратов в условията на „съвременната хибридна война“ се залага на интелектуализацията на оръжията. По думите му обаче министерството на отбраната не се отказва от класическите методи. „Войната на бъдещето е война на машини. Очевидно е. И колкото по-интелигентни са оръжията, толкова по-малко ще бъдат загубите. Най-ценното е човешкият живот. Но това е въпрос на бъдещето“, отбеляза той . „Днес, в преходния период, много внимание се обръща и на личностното обучение на военнослужещите.

По-рано Александър Осадчук, началник на дирекцията за развитие на иновациите на руското министерство на отбраната, обяви създаването на дирекция за изкуствен интелект в рамките на министерството.

Военно-техническият форум „Армия-2022“ се проведе в подмосковския изложбен център „Патриот“ от 15 до 21 август. Той беше организиран от руското министерство на отбраната.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ