Руски сенатор критикува ЕС 

снимка: © pexels

След прекъсване на отношенията със Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Русия може да направи същото с Европейския съюз, ако не престане да прекрачва границите на своите правомощия, зам.-председател на федерацията Това заяви в четвъртък Съветът на Федералното събрание Константин Косачев., предаде TASS.

„Нещата са доведени до пълен разрив със Съвета на Европа и ЕСПЧ. Тези структури превишиха правомощията си и си забиха носа във вътрешните работи на Русия. Същото ще се случи и с Европейския съюз, ако не се върнат към собствените си граници написа топ сенаторът в своя канал в Telegram.

Като коментира Telegram, сенаторът отговори на доклад на Bloomberg, който цитира свои източници, че Европейската комисия е анализирала указа на руския президент Владимир Путин за газ срещу рубли и е предупредила страните от ЕС, че нарушава санкциите на ЕС, въведени след началото на специалната операция в Украйна. „Така е в техния обърнат с главата надолу свят. Всъщност санкциите на ЕС нарушават не само международното право, но и суверенитета на Русия и не малка част суверенитета на онези страни от Европейския съюз, които се интересуват от запазване на сътрудничеството на газ с Русия“, отбеляза сенаторът.

Според него основната причина за всички сегашни европейски и световни конфликти е в „нарцисизма на Запада и неговата прекомерно надута арогантност, налагаща „ред, основан на правила“. „Русия определено няма да допусне такъв световен ред, в който и е дадена покорна роля, предназначена да следва кротко законите, които не се прилагат за съществуващите сили“, заключи той.

На 31 март Путин подписа указ, който определя нов режим на плащане за купувачи на руски газ от неприятелски държави. Съгласно постановлението тези клиенти ще трябва да открият специални сметки в рубли и валута в Газпромбанк, за да плащат за доставките.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ