Руски журналист, задържан в Косово по обвинения в шпионаж

снимка: © pixabay

Задържана е била руската журналистка Дария Асламова, обвиненията са в шпионаж. Това каза косовският министър на вътрешните работи Джелал Свечла в събота.

Свекла заяви в профила си във Фейсбук, че на контролно-пропускателния пункт на северната граница на Косово е задържана руската журналистка, представляваща всекидневника Комсомолская правда Дария Асламова.

„Много държави доказаха, че тя се е занимавала с шпионаж в полза на руското военно разузнаване и че се е представяла за журналист“, каза Светла.

Министърът каза още, че опитът на Асламова да навлезе на територията на Косово след неотдавнашна ескалация на напрежението в региона е доказателство за намесата на Русия, която Сърбия поиска, за да дестабилизира ситуацията.

Руският вестник „Комсомолская правда“ съобщи в неделя, че не е установен контакт с журналистката Асламова.

Според всекидневника Асламова е получила задача в Косово да работи по специален доклад относно наскоро разпространената информация за изострено напрежение между Сърбия и Косово., предава TASS.

Напрежението ескалира драстично в Косово и Метохия на 31 юли, след като косовската полиция затвори контролно-пропускателен пункт на административната линия със Сърбия като част от подготовката за прилагане на забраната за сръбски документи.

В отговор сърбите, живеещи в северната част на Косово, излязоха на протест и блокираха главни пътища. Полицейски служители и членове на ръководената от НАТО международна мисия на Косовските сили (КФОР) бяха разположени на мост над река Ибър, който свързва северната и южната част на Косовска Митровица.

В резултат на международните усилия Прищина реши да отложи забраната до 1 септември.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ