Руски военнослужещи разкриват бруталността на режима в Киев

снимка: 6abc

 Руски военнослужещи, които са се завърнали у дома, разкриват на следователи за малтретиране, което са претърпели като военнопленници в Украйна.

От пресслужбата на Следствения комитет на Русия съобщиха за ТАСС в понеделник, че се провеждат предварителни разследвания по тези съобщения.

„Руските военнослужещи, които в резултат на размяната на пленници с украинската страна бяха върнати на територията на Руската федерация, разказаха на детективите на Следствения комитет за многобройни случаи на насилие, които са преживели“, казаха от пресслужбата.

Например, един от тях съобщи, че украински военнослужещи са вързали ръцете и краката му и са сложили чувал на главата му в продължение на няколко дни, като през цялото време са го били. Те разпитали руския войник и тъй като отговорите му не им харесали, опряли пистолет в главата му и го заплашили, че ще го застрелят и заровят. „Украинските националисти изпълниха последната заплаха, като хвърлиха затворника в дъното на окоп и го засипаха с пръст. Заплахата за живота му беше толкова реална, че той разбра, че ще живее едва след като лежи в това положение около пет часа “, съобщиха от Следствения комитет.

Военнослужещите, които са на лечение и рехабилитация в лечебни заведения, дават и други подобни примери пред разследващите. Според агенцията всички те потвърждават, че украинците нарушават разпоредбите на Женевската конвенция за отношението към военнопленниците, които забраняват жестоките и необичайни наказания и изтезания.

„По време на досъдебните действия служителите на Следствената комисия ще дават правна оценка на всеки подобен случай“, заключиха от комисията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ