Руският милиардер Олег Тинков се отказа от руското си гражданство

снимка: dw.com

Милиардерът и банкер Олег Тинков се отказа от руското си гражданство заради конфликта в Украйна., съобщават dnes.bg.

„Взех решение да се откажа от руското си гражданство. Не мога и не искам да бъда свързван с фашистка държава, която започна война с мирния си съсед и ежедневно убива невинни хора“, заяви Тинков и добави: Надявам се, че още видни руски бизнесмени ще ме последват и така ще отслабнем режима на Путин и неговата икономика и в крайна сметка той ще бъде изправен пред поражение, предава БГНЕС.

Той пусна снимка в Инстаграм на удостоверението потвърждаващо „прекратяването“ на руското му гражданство. „Мразя Русия на Путин, но обичам всички руснаци, които открито са против тази безумна война!“. За съжаление, не е възможно да се стигне дотам, че Русия да не е в състояние да се бори с Русия, написа още той.

Колоритният милиардер е един от най-известните руски милиардери. Той е основател на онлайн банката Тинков. Банката е един от най-големите кредитори в Русия, след държавните гиганти Сбербанк и ВТБ. Тинков има около 20 милиона клиенти.

54-годишният Тинков много остро критикува руската офанзива в Украйна, определяйки я като „безумна война“ и призовава Запада да прекрати „клането“. През 2020 г. той бе задържан в Лондон по обвинения в укриване на данъци в САЩ. По-късно беше освободен под гаранция и се лекуваше от левкемия в Лондон. Същата година Тинков напусна поста изпълнителен директор в банката, а самата банка се дистанцира от коментарите му.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ