Русия спря доставките на природен газ за Финландия

Снимка: Bloomberg

Руският държавен концерн „Газпром“ спря тази сутрин доставките на газ за съседна Финландия, предаде Ройтерс, като се позова на оператора на финландската газопреносна мрежа „Газгрид Финланд“.

Агенцията отбелязва, че това е поредният епизод от ескалацията на напрежението между Русия и западни държави заради споровете около плащането за руското „синьо гориво“., предаде dnes.bg.

„Вносът на газ през входната точка Иматра спря“, съобщи „Газгрид Финланд“ в изявление.
Вчера финландската компания за търговия с газ на едро „Газум“ каза, че е била предупредена от Газпром, че доставките на „синьо гориво“ ще бъдат прекъснати в 4 ч. по Гринуич (7 ч. българско време) днес.

Това стана, след като „Газум“ отказала да изпълни искането на Русия да плаща на „Газпром експорт“ в рубли.

По-голямата част от газа, който Финландия внася, идва от Русия. На „синьото гориво“ обаче се пада дял от едва 5 процента от годишното потребление на енергия в страната, отбелязва Ройтерс.

Освен Финландия, Полша и България също отказаха да изпълнят това условие, поставено на фона на санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия заради инвазията й в Украйна. „Газпром“ вече спря доставките на газ за тези две страни миналия месец.

В същото време източници на Ройтерс заявиха, че Германия и Италия са казали след обсъждания с ЕС на своите компании, внасящи газ, че може да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руско „синьо гориво“ без да нарушават санкциите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ