РУСИЯ: САЩ са дали над 200 милиона за био програми в Украйна

снимка: © pixabay

Следственият комитет на Русия установи, че финансирането на биопрограми в Украйна от САЩ е надхвърлило 224 милиона долара от 2005 г., каза председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин в интервю за Russia Today. 

Следственият комитет разследва наказателно дело за разработване на биологични оръжия за масово унищожение, което е финансирано от Министерството на отбраната на САЩ, както и от други организации, свързани с него., предаде TASS.

„Установено е, че от 2005 г. насам размерът на американското финансиране за биологични програми в Украйна възлиза на повече от 224 милиона долара“, каза той пред RT.

Според него анализът на получените документи е разкрил кръга на лицата, занимаващи се с военно-биологична дейност в Украйна, включително представители на Министерството на отбраната на САЩ и американски фирми-изпълнители.

Бастрикин отбеляза, че „Съединените щати последователно извършват работа по модернизация и преоборудване на около три дузини изследователски институции на министерствата на здравеопазването и земеделието на Украйна, както и редица санитарни и епидемиологични съоръжения на медицинските сили на Украйна. Министерството на отбраната на Украйна“. Резултатите от изследването са отнесени в териториите, контролирани от Киев, преди началото на специална военна операция.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ