Русия отхвърля като „фейк“ данни за филтрационни центрове

снимка: EPA/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН обсъди данни за създаването на филтрационни центрове за украински граждани в окупираните територии., предават novini.bg. По време на срещата помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Илзе Брандес Керис представи доказателства и за изтезания и малтретиране на хора в такива лагери. Тя също така изрази загриженост във връзка с решението на Русия да опрости процедурата за предоставяне на гражданство на украински деца в Русия.

Според Брандес Керис руските власти са виновни за множество нарушения на човешките права в лагерите за филтриране. Такива случаи са документирани от службата на ООН – руските войски и свързаните с тях въоръжени групи са подлагали затворници на личен обиск, като понякога са ги събличали голи. Освен това са провеждали подробни разпити за живота на хората, семейните им връзки и политическите им възгледи.

Брандес Керил заяви, че ООН е „особено загрижена, че жените и децата са изложени на риск от сексуално насилие по време на процедурите за „филтриране“.

Има данни и за украинци, смятани за близки до украинските власти или армията, които са били измъчвани и изпращани в руски наказателни колонии и други центрове за задържане.

Освен това помощник-генералният секретар на ООН изрази загриженост, че руските власти „са приели опростена процедура за предоставяне на руско гражданство на деца, които са останали без родителска грижа, и тези деца могат да бъдат осиновени от руски семейства“.

Масовото депортиране на жители от окупираните от руските войски територии на Украйна може да показва и намерението на Москва да промени демографската картина на тези територии, заяви от своя страна Барбара Удуърд, постоянният представител на Великобритания в Съвета за сигурност на ООН. „Обезпокоени сме, че Русия може да използва депортациите и принудителните премествания, за да промени насилствено демографския състав на части от Украйна“, каза Удуърд.

Представителят на Русия в ООН Василий Небезня нарече данните за съществуването на филтриращи лагери измислица.

„Особено цинични са опитите на инициаторите на дискусията под предлог „права на човека“ да накарат неинформираната общественост да повярва в съществуването на ужасяващи лагери, в които украински цивилни граждани са измъчвани, подвеждани или принуждавани да заминат за Русия“, каза Небезня.

„На тези, които разпространяват подобни инсинуации, просто им липсват факти или здрав разум“, отхвърли всички обвинения Небезня.

Съветът за сигурност на ООН се събра в сряда по искане на САЩ и Албания, за да обсъди насилственото депортиране на украински граждани от Русия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ