Русия обяви подкрепа за Сърбия срещу Косово

снимка: pixabay

Москва подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово и намира за неоснователни исканията на властите в Прищина към косовските сърби във връзка с автомобилните регистрационни табели и личните карти. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, предаде Днес.бг.

Ние, разбира се, абсолютно подкрепяме Сърбия. Ние сме редом до косовските сърби. Смятаме, че това са (изискванията на косовските власти – бел. ТАСС) абсолютно необосновани искания, каза Песков.

Косовското правителство беше решило от днес да започне издаването на временен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград лични карти при влизане в страната.

Същевременно се предвиждаше от днес да започне смяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на автомобилите, които се карат в Косово. Мерките, които са реципрочни, засягат най-вече косовските сърби, които живеят в предимно в Северно Косово.

Косовските власти бяха принудени да отложат влизането в сила на тези решения с един месец, след като косовските сърби започнаха масови протести вчера и блокираха пътища.

Косово обяви независимост през 2008 година и е признато от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската независимост.

Песков каза днес още, че въпросът за евентуалното влизане на Сърбия в Организацията на договора за колективна сигурност все още не е на дневен ред. Освен Русия в Организацията, която представлява военен съюз в рамките на Обществото на независимите държави, влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ