Русия и Китай провеждат съвместни военни учения в Тихия океан

снимка: novini

Руските и китайските военноморски сили провеждат съвместни патрули в Тихия океан. Това съобщи руското министерство на отбраната в четвъртък, цитирано от агенция Ройтерс. Двете страни задълбочават военните и дипломатическите връзки по между си, след като отношенията им със Запада се влошиха.

В изявление на министерството в Telegram се казва, че екипажи от двете страни провеждат съвместни тактически маневри и провеждат учения с участието на артилерия и хеликоптери., предават novini.bg.

Задачите на патрулите включват укрепване на военноморското сътрудничество между Русия и Китай, поддържане на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, крайбрежен мониторинг и защита на руски и китайски морски икономически обекти“, се казва в съобщението.

Президентът на Китай Си Дзинпин ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин в Узбекистан, за да обсъдят Украйна и Тайван, наред с други теми. Това е първото пътуване на китайския президент в чужбина от повече от две години.

Задълбочаващото се „безгранично“ партньорство между издигащата се суперсила Китай и титана на природните ресурси Русия е геополитическо развитие, което Западът наблюдава с безпокойство.

Военни кораби на Русия и Китай проведоха първите си съвместни патрули в западната част на Тихия океан през октомври миналата година, стъпка, наблюдавана отблизо от Япония, която нарече маневрите „необичайни“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ