Русия е представила пред Съвета за сигурност на ООН доказателства за обстрела срещу Запорожката АЕЦ от Украйна

снимка: © Getty Images

Русия е изпратила писмо до членовете на Съвета за сигурност на ООН, в което прилага доказателства за обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, извършен на 25 август от украинските сили, съобщи в „Туитър“ постоянният представител на Русия в ООН, цитиран от ТАСС.

„Разпространихме сред членовете на Съвета за сигурност на ООН писмо, относно изложението на министерството на отбраната на Руската федерация за обстрела на Запорожката АЕЦ, извършен на 25 август от украинските въоръжени сили“, се казва в съобщението. 

Освен това Русия е изпратила до членовете на съвета и доказателства за обстрел на съоръжението, извършен от украинската армия на 27 август, допълва ТАСС.

Запорожката АЕЦ, която разположена до град Енергодар, е под контрола на Москва. Руското министерство на отбраната заяви, че през последните дни украинските сили са нанесли няколко удара по територията на атомната централа, като са използвали дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън. Повечето от атаките са били отблъснати от системите за ПВО, но някои снаряди са попаднали в инфраструктурни обекти и район, в който има ядрени отпадъци, отбелязва руската информационна агенция. 

Киев отрича обвиненията на Москва, допълва БТА.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ