Румъния ще депозира утре в Париж първоначалния меморандум за присъединяване към ОИСР

снимка: pixabay

Първоначалният меморандум за присъединяването на Румъния към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще бъде депозиран в Париж утре, съобщи румънският премиер Николае Чука, цитиран от агенция Аджерпрес., съобщават novini.bg.

В началото на днешното заседание на правителството румънският премиер благодари на министерствата и институциите, които са изпълнили задачите си при изготвянето и прилагането на първоначалния меморандум, който ще бъде представен в централата на ОИСР в Париж на 15 декември. 

„Това е национално начинание, което сме предприели още в началото на нашето управление. През юни тази година успяхме да одобрим пътната карта. Утре ще представим първоначалния меморандум – много важен документ, от който зависи съгласуваността на пътната карта“, заяви Николае Чука.

Осемнайсет години след подаването на молба за членство на Румъния в ОИСР, на 28 януари т.г. румънският премиер обяви начало на преговорите за присъединяване, припомня в. „Либертатя“. Присъединяването към организацията е стратегическа цел на румънската външна политика, включена в настоящата правителствена програма, посочва румънското МВнР.

Тридесет и осемте членки на ОИСР, създадена през 1961 г., са развити страни, на които се падат над 70 процента от световното производство и търговия и 90 процента от преките чуждестранни инвестиции в света. Повечето държави в организацията (23) са европейски, напомня в. „Либертатя“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ