Рамзан Кадиров: Русия може да превземе Киев, Харков и Одеса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рамзан Кадиров, лидерът на руската Чеченска република заяви в интервю, че Русия ще постигне целите си в Украйна до края на годината и би било грешка да се преговаря с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава БТА.

Силите на Кадиров играят важна роля във войната в Украйна, и той установи неформален съюз с видния ръководител на „Вагнер“ Евгений Пригожин и други твърдолинейни националисти, които подкрепят войната, отбелязва агенцията.

В интервю, излъчено по основния канал на държавната телевизия, „Россия-1“, той заяви, че Русия има достатъчно сили да превземе украинската столица Киев (от която беше отблъсната в началото на войната) и че тя трябва да превземе втория по големина град в Украйна – Харков и основното пристанище – Одеса.

„Смятам, че до края на годината ние ще изпълним 100% задачата, която днес ни е поставена“, каза Кадиров. В интервюто си пред водещата Олга Скабеева чеченския лидер каза още, че според него би било погрешно да се преговаря със Зеленски.

Кадиров е бивш чеченски сепаратистки боец, който в края на 90-те години на миналия век взе страната на проруската администрация в кавказкия регион, припомня Ройтерс. Неговият баща беше убит от подкрепящи независимостта бойци през 2004 г. и руският президент Владимир Путин лично го назначи за лидер на Чечения през 2007 г.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ