РАЗСЛЕДВАНЕ: Терористичните атаки в Приднестровието са инсценирани от Украйна 

снимка: © pixabay

Доказателства, открити на мястото на терористични атаки в Приднестровието, сочат, че те са организирани от територията на съседна Украйна, както следва от предварителните заключения на разследващите, представени в петък от Министерството на вътрешните работи и Следствения комитет на непризнатата република., предаде TASS.

„Приднестровските следователи, използвайки картите с памет, извлечени от дрона, който трябваше да бъде използван за терористична атака в радиоцентъра край село Маяк, провериха всичките му изстрелвания. Първият полет на устройството беше в Закарпатието на 18 април. И последният беше над село Маяк“, каза служителят на ИК по местния телевизионен канал TSV. Според длъжностното лице на 3 май устройството е излетяло от път между селата Римаровка и Садовое в Украйна. Носеше полезен товар от експлозиви, предназначени за саботаж в хладилното съоръжение на радиоцентъра, което би го извадило от строя. Дронът се удари в кабел, загуби контрол и беше засечен от приднестровските служители на реда. Специалисти по обезвреждане на бомби обезвредиха взривното устройство.

„На 26 април диверсанти успяха да взривят две антени на радиоцентъра. Разследващите смятат, че те са били около десет. Открити са три места на границата с Украйна, където са преминали в Приднестровието“, каза служителят на МВР.

Според разследването трима натрапници, нападнали Министерството на държавната сигурност на Приднестровието с гранатомети, са пристигнали от територията на Украйна с джип с полски номера. На местопрестъплението те изоставиха тръби за гранатомети, произведени през 2018 г. Армията на Приднестровието и руските сили, разположени там, нямат такова оръжие. Върху епруветките са открити пръстови отпечатъци на заподозрените и ДНК проби.

След това разследващият комитет образува наказателно дело за обстрела на военното поделение, охраняващо оръжейния арсенал в Колбасна. Неустановено лице атакува територията на арсенала, вероятно с подцевен гранатомет.

Миналата седмица в Приднестровието се случиха поредица от терористични атаки. Президентът на Приднестровието Вадим Красноселски каза, че наличните доказателства сочат към територията на Украйна и въвеждат най-високото ниво на тревога за терористи. Преди това Алексей Арестович, съветник в кабинета на украинския президент, каза, че армията на страната може да превземе Приднестровието, ако Кишинев се обърне към нея с такова искане.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ