РАЗДОР В НАТО: Турция се опъва на Байдън за С-400

снимка: © shutterstock

Турция не обсъжда изоставяне на руските ракетни системи С-400 под натиск от САЩ или НАТО, каза пред „Известия“ президентът на турската отбранителна индустрия Исмаил Демир, предаде „ТАСС„. Той уточни, че Турция сама може да определи своя път. Руската Държавна дума не вижда причина Турция да се съгласи с предложението на Вашингтон и да прехвърли системата С-400 на Украйна, тъй като тя самата се нуждае от тях. Експерти, интервюирани от „Известия“, смятат, че Анкара ще запази относителния си неутралитет в украинския конфликт и няма да се откаже от военно-техническото сътрудничество с Русия.

Преди това Пентагонът разкри, че САЩ преговаря с Анкара за прехвърляне на зенитно-ракетни системи С-400 в Киев в замяна на обратното приемане на Турция в американската програма за производство на изтребители F-35 и премахване на санкциите срещу Анкара. Турската страна отхвърли това предложение.

По този начин Турция, която притежава втората най-силна армия в НАТО след самите Съединени Щати, поставя под въпрос единността на алианса в този решителен момент.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ