Първи официални разговори между правителството на Еквадор и лидери на коренните жители

снимка: БГНЕС

Представители на правителството на Еквадор и лидери на коренните жители се срещнаха в събота за първи официални разговори след началото на масовите протести преди две седмици, а президентът Гилермо Ласо смекчи мерките за сигурност, съобщи Ройтерс.

Демонстрациите, които избухнаха на 13 юни, водени от исканията на коренните жители за по-ниски цени на горивата и на храните, доведоха до най-малко шест цивилни жертви и многобройни нападения над силите за сигурност.

Ситуацията е усложнена от враждебните отношения на Ласо с националното събрание, където депутатите блокират основните му икономически предложения.

След разговорите в събота Ласо отмени извънредното положение в шест провинции, както поискаха коренните лидери., предоха новините.

„Правителството потвърди готовността си да гарантира създаването на пространство за мир“, се казва в изявление на пресслужбата на Ласо.

Представителят на еквадорското правителство Фабиан Посо каза пред парламента, че страната постепенно се завръща към нормалното положение, а правителството се е вслушало в легитимните искания на протестиращите.

През тази седмица правителството освен това обяви субсидии за торовете, опрощаване на дългове и увеличаване на бюджета за здравеопазване и образование.

Лидерът на Конфедерацията на коренните жители на Еквадор Леонидас Иса каза, че протестиращите ще отворят частично пътищата, блокирани по време на протестите, за да позволят доставките на храна за столицата, но ще останат в Кито, докато получат удовлетворителен отговор от Ласо. 

Силите за сигурност заявиха, че може да използват гумени патрони, за да потушат насилието, и че демонстрациите са били инфилтрирани от въоръжени престъпници.

Протестиращите коренни жители поискаха спиране на петролни и минни проекти, а демонстрантите влязоха във ферми за цветя и в петролни полета, като на места се съобщава за повредено оборудване.

Еквадорската петролна индустрия заради протестите не е успяла да произведе 1 милион барела суров петрол, което е довело до загуба от около 96 млн. долара, съобщи в събота министерството на енергетиката.

Медодобивната мина „Мирадор“ също обяви, че е спряла работа, защото блокадите са възпрепятствали необходими доставки.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ