Първата в света ваксина срещу коронавируса със спрей за нос

снимка: © pexels

 Първата в света ваксина срещу коронавирус със спрей за нос е регистрирана в Русия, се казва в изявление на здравното министерство в петък.

„Руското здравно министерство регистрира назалния спрей за ваксина срещу коронавирус Gam-COVID-Vac (Sputnik V), разработена от Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“ към Министерството на здравеопазването“, се казва в изявлението.

Според министерството ваксината се състои от два компонента на базата на аденовирусните вектори тип 16 и тип 5., предаде TASS.  Двете дози ще се прилагат с интервал от три седмици.

Този вид ваксинация създава имунитет на лигавицата срещу коронавируса в дихателните пътища. „Употребата на назален спрей предизвиква хуморален имунен отговор (повишаване на титрите на IgA антитела в кръвта и назалните секрети и вирус-неутрализиращи титри на IgG антитела в кръвта) и клетъчен имунен отговор към инфекцията, причинена от SARS-CoV-2, “, се добавя в изявлението.

Към този момент ваксината е предназначена за имунизация на лица над 18-годишна възраст.

Руският здравен министър Михаил Мурашко каза по-рано, че употребата на спрей за нос срещу ваксина срещу коронавирус ще бъде включена в препоръките за бустерни ваксини.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ