„Пфайзер“ със сделка за 3,2 млрд. долара с правителството на САЩ

снимка: © pixabay

Фармацевтични компании „Пфайзер“ и „Бионтех“ съобщиха, че са сключили с американското правителство сделка на стойност 3,2 милиарда долара за 105 милиона дози от ваксината им срещу КОВИД-19, чиято доставка се очаква да започне в края на лятото, предаде Ройтерс.

Сделката включва също адаптирана за варианта Омикрон ваксина, която очаква одобрение от регулаторните органи, отбеляза „Пфайзер“.

Консултанти на американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) във вторник препоръчаха промяна в строежа на бустерните дози ваксина срещу ковид тази есен, така че те да предпазват от разпространяващите се напоследък варианти на коронавируса.

Съгласно сделката американското правителство има възможност да купи до 195 милиона допълнителни дози, с което договорените дози стават общо 300 милиона, казаха компаниите., предаде novini.bg.

Договорът, сключен с министерствата на отбраната и здравеопазването, обхваща различни дози за бебета, малки деца и юноши или пълнолетни, отбелязва Франс прес.

„Правителството Байдън-Харис е решено да направи всичко възможно ваксините да бъдат безплатни и лесно достъпни за американците, а това е важна стъпка, за да се подготвим за есента“, заяви в комюнике министърът на здравеопазването Хавиер Бесера.

Президентът Джо Байдън поиска по-рано този месец от Конгреса да гласува нов план за финансиране на борбата срещу пандемията, възлизащ на 23,5 млрд. долара, но той още не е приет. Тъй като правителството не успя да осигури повече средства за борбата с ковид от Конгреса, то бе принудено да пренасочи 10 млрд. долара налични средства, за да плати за допълнителни ваксини и лечения, отбеляза в комюнике здравното министерство.

По-рано Белият дом съобщи, че без ново финансиране ваксини ще може да се предоставят само на хората в най-голям риск.

Очаква се новият договор да увеличи продажбите на ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ за 2022 г. „Пфайзер“ прогнозира продажбите на ваксината срещу ковид  да възлизат на 32 млрд. долара тази година, а БТА.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ