Путин подписва укази за признаване на независимостта на Запорожка и Херсонска области

снимка: tass

Русия призна независимостта на Запорожие и Херсонска област, според укази на руския президент Владимир Путин, публикувани в официалната база данни за законодателна информация в петък.

Единият документ признава „държавния суверенитет и независимост на Запорожка област“, другият – на Херсонска област. И двата указа влизат в сила от деня на подписването им., предава ТАСС.

Според документите решението на руския президент се основава на универсални принципи и норми на международното право, като се признава и потвърждава принципът на равенство и самоопределение на народите, залегнал в Устава на ООН, и по отношение на изразената воля на народа на референдум.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в 15:00 часа в Кремъл ще се проведе церемония по подписване на договорите за присъединяване с четири нови територии – Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и Запорожката и Херсонската области. Московско време.

Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР през февруари.

От 23 до 27 септември в ДНР и ЛНР, както и в Запорожка и Херсонска област се проведоха референдуми за присъединяване към Русия. В Запорожка и Херсонска област въпросът гласеше следното: „За“ ли сте? на региона, напускащ Украйна, създавайки независима държава и присъединявайки се към Руската федерация?“ Преобладаващото мнозинство от жителите отговориха положително на тези въпроси. По-рано Путин каза, че Москва ще подкрепи решението, взето по време на тези референдуми.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ