Путин отменя щурмуването на стоманодобивния завод Азовстал 

снимка: © pexels

Руският президент Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу нарече щурмуването на стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол за нецелесъобразно и нареди неговото отмяна.

„Считам предложеното щурмуване на стоманодобивния завод за нецелесъобразно. Нареждам да го отмените“, каза главнокомандващият., предаде TASS.

Путин обясни заповедта си с съображения за запазване на живота на руските военнослужещи. „Това е случай, в който трябва да мислим, тоест винаги трябва да мислим, но в този случай по-важно е да запазим живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма причина да проникваме през тези подземни пътеки и под тези промишлени съоръжения“, подчерта президентът.

„Блокирайте тази индустриална зона, за да не може муха да излезе“, нареди той.

Путин също така инструктира Шойгу още веднъж да предложи това на всички, които все още не са сложили оръжието си. „Руската страна гарантира живота им. Ще бъдат третирани достойно в съответствие със съответните международни правни актове. На всички ранени ще бъде предоставена квалифицирана медицинска помощ“, отбеляза президентът.

Шойгу докладва на Путин, че целият Мариупол е под контрол, бойците са сигурно блокирани в стоманодобивния завод Азовстал.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ