Проучване: Подкрепата за Украйна сред американците спада

снимка: osw.waw

С наближаването на първата годишнина от руската инвазия американските граждани все по-малко подкрепят доставянето на оръжия за Украйна и прякото икономическо съдействие, показва проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на АП-НОРК (AP-NORC).

48% казват, че одобряват САЩ да изпращат оръжия на Украйна, докато 29% са против, а 22% заявяват, че нямат мнение по въпроса. През май 2022 г., малко след началото на войната, 60% от американските граждани са казвали, че подкрепят изпращането на оръжия на Украйна. 

Американците са почти поравно разделени, що се отнася до изпращането на правителствени средства директно на Украйна, като 37% са съгласни, 38% не са, а 23% нямат мнение.

Резултатите за намаляващата подкрепа за Украйна стават ясни в момент, в който президентът Джо Байдън се готви за посещение в Полша следващата седмица, където ще отбележи първата годишнина от най-сериозния конфликт в Европа от Втората световна война насам, отбелязва БТА.

Републиканецът Джо Хернандес от Роклин, щата Калифорния, заяви, че е трудно човек да подкрепя САЩ за щедрите военни разходи и икономическото сътрудничество с Украйна, при положение че много американски общности не могат да се справят с последиците от мигрантите, които влизат в САЩ през южната граница. Той спомена и нарастването на случаите на свръхдоза наркотици, причинени от фентанил и други синтетични наркотици, произведени в лабораторни условия, както и кризата с бездомните в неговия щат.

Байдън многократно заяви, че Щатите ще помагат на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да отблъсне руската инвазия, която започна на 24 февруари миналата година. В частни разговори представители на администрацията предупреждават украинските власти, че търпението на силно разделения Конгрес, а и на американската общественост, към разходите за война без ясен край е ограничено. През 2022 г. Конгресът одобри около 113 милиарда долара за икономически, хуманитарни и военни разходи.

Проучването сочи, че 19% от американците са убедени в уменията на Байдън за справяне със ситуацията в Украйна, докато 37% казват, че не са напълно убедени, а 43% нямат почти никакво доверие в него.

Мненията за начина, по който Байдън се справя с войната, се разделят до голяма степен по партийна линия. Сред демократите 40% казват, че имат голямо доверие в Байдън, че ще се справи със ситуацията, 50% имат известно доверие, а 9 на сто – почти никакво. Сред републиканците 76% заявяват, че нямат почти никакво доверие в президента. Тези резултати до голяма степен не са се променили от май миналата година.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ