Протестите в Перу избухнаха отново

снимка: dw

Протестите в Перу срещу отстраняването от власт на бившия президент Педро Кастильо бяха подновени в сряда след двуседмична пауза с блокади на някои магистрали, съобщи „Ройтерс„.

Премиерът на страната Алберто Отарола каза пред репортери, че цялостната ситуация е „нормална“, въпреки че блокадите в регионите на Куско и Пуно засягат движението на туристи и търговци.

Отарола каза, че хората имат право да протестират, но призова за мирни демонстрации.

Представители на граждански групи и синдикати от 10 исторически леви региона в южната част на Перу обявиха възобновяване на протестите с искане за оставката на настоящия президент Дина Болуарте, закриване на Конгреса, промени в конституцията и освобождаване на Кастило, пише news.bg.

Припомняме, че Перу премина през вълна от протести миналия месец след отстраняването и ареста на Кастильо, заради които най-малко 22 души бяха убити при сблъсъци между демонстранти и армията и други шестима убити при инциденти, свързани с блокадите.

Около 2062 туристи са били евакуирани във вторник от цитаделата на инките Мачу Пикчу, според властите, а в сряда влаковете са преустановени в очакване на протестите.

Кастильо, който беше на власт близо 17 месеца, се опита да разпусне Конгреса и да реорганизира съдебната система.

Той излежава 18-месечен предварителен арест, докато е разследван за „бунт“, обвинение, което бившият президент отрича.

Дина Болуарте, вицепрезидентът по това време, пое властта и предложи преместване на общите избори.

Телевизионни кадри показаха как полицията и армията охраняват щабове на обществени институции в някои райони, където са обявени протести, включително Аякучо, регион с най-голям брой жертви в последните демонстрации.

Във вторник хиляди хора излязоха на шествие в Лима и на други места с искане за мир и спокойствие.

„Призовавам за мир, спокойствие и единство, за да дадем тласък на развитието на родината“, каза Болуарте в реч.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ