Произходът на крокодилите е разкрит от праисторически вкаменелости, намерени в Перу

снимка: reuters

Вкаменелост от праисторически крокодил на 7 милиона години открит в Перу, разкрива как съвременните крокодили и сладководни същества са дошли на сушата от морето.

Според перуански изследователски екип, който анализира останките на челюстта и черепа на вида, животното вероятно е прекосило Атлантическия океан до крайбрежието на Южна Америка, като в крайна сметка е населило днешното южно Перу.

Изследователят Родолфо Салас и екипът му е събрал частични скелети от вида през последните години. След като са открили челюстна кост в пустинята Сакако в Перу през 2020 г., са разбрали как тези животни са еволюирали, след като са живели в солена вода.

„Новият вид крокодил, който представяме на света, е живял в Сакако преди 7 милиона години“, каза Салас за вида, който той нарече Sacacosuchus cordovai. Крокодилският предшественик би бил дълъг 4 метра (13 фута), добави той.

Сакако е място, където преди са открити скелети на праисторически животни. Експертите казват, че преди милиони години пустинята е била дълбоко морско дъно, обитавано от китове, гигантски акули и крокодили, наред с други морски видове.

„Заключихме… че всички морски крокодили са животни с дълги и тънки лица и че има два морфотипа“, каза Салас. „Един, който се хранеше почти изключително с риба, и друг, който имаше много по-обща диета.“

източник: dailysabah

ПРОЧЕТИ ОЩЕ