Производители: Картофите ще поскъпнат двойно тази година

снимка: © pixabay

С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска продукция в сектор „Плодове и зелнчуци“,по наблюдения на производители от Гоце Делчев.

Иван Сабахуков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от малкото останали големи земеделски производители в региона. Повечето, които масово отглеждаха тютюн през предходни години, се отказаха, като съобщиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях.

Производителят препоръча всеки, който може, да си засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според производителя мерките на правителството няма да помогнат, а ще утежнят положението.

„В момента торове, препарати и горива са страшно скъпи, а помощ няма отникъде и трябва да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася изхранването на населението, е убийствено“, коментира той.

„Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това.

До миналата година субсидията за производството на картофи е 100 лв./декар, с които не се покриват никакви разходи, обясни още той. А от тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината у нас да има толкова много вносна продукция.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ