Продукция от Молдова застрашава българските производители

снимка: © pixabay

Българските производители на плодове и зеленчуци са застрашени от нов чуждестранен конкурент на пазара.

Освен с турски, македонски, гръцки, албански и други стоки, в търговската мрежа вече се нарежда и продукция от Молдова, разказва Нова нюз.

Преди дни Европейската комисия предложи регламент, с който да се позволи временно подобряване на достъпа до пазара за седем продукта от бившата Съветска република, за които все още се прилагат тарифни квоти при въвеждането им в ЕС. Това са сливи, трапезно грозде, ябълки, домати, чесън, череши и сок от грозде.

Иван Камбуров от Мало Конаре, където гледа оранжерии, посочи, че днес цената на доматите отново тръгва нагоре. „Миналата седмица бяха 1,60-1,70 лв. за екстра качество на доматите. В момента цената е  2,40-2,60. Лев и 20 поскъпна за седмица килограмът.”

Според него проблемът с вноса може да се реши. „Когато има контрол по границите и този контрол е качествен, тогава не се притесняваме от вноса. Ние се притесняваме от нерегламентирания внос и стоката, която влиза на занижени цени.  Декларира се на 20-40 стотинки, а се продава на 2,50-3 лв. по борсите и пазарите.”, предаде novini.bg.

Стопаните искат още намаляване на ДДС на 9% или цялостното му премахваме за поне 2 години, за да се изсветли секторът, както и държавата да поеме 50% от осигуровките на всички работници на постоянен трудов договор при оранжерийните производители.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ