Причини да се влюбиш в Родопите – ВОДОЕМИ

снимки: © pixabay, unsplash, pexels

Родопите са най-големият акумулатор на водни ресурси у нас. Тук са изградени няколко големи хидроенергийни системи – Баташката, Ардинската и Въчинската. Регулираният воден отток на реките се използва за електродобив, напояване и зарибяване на язовирните езера. Цялата планина е нарязана от гъсто развита речна мрежа с най-различна посока.

Отводняването на Родопите е изцяло към Беломорския басейн чрез три самостоятелни хидрографски системи: На север – река Марица, на изток – река Арда, и на юг – река Места. Режимът на оттока на родопските реки се определя от климатичните особености на планината. В Западните Родопи, където климатът е планински, максималният воден отток е през пролетта, а в Източните Родопи – през зимата и в ранна пролет. Поради наличието на значителни мраморни маси, на много места бликат буйни карстови извори. Те са били една от причините за заселване на хора край тях още в най-древни времена.

Несъмнено язовирите, сгушени сред склоновете на планината, са сред най-приказните местенца, където бихте могли да прекарате почивните дни. Отдадени на спокойни разходки, разговори, риболов, колоездене, пикници край водата ще се насладите на най-добрата си ваканция! В западната част интересна дестинация за рибари и курортисти представлява оста между язовирите Батак, Голям Беглик, Широка поляна и Доспат, а в Източните Родопи вниманието се насочва към язовирите по река Арда – “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Ивайловград”. Във водите на реките и язовирите в Източни Родопи се срещат 26 вида риби от 8 семейства, като от тях 4 са балкански ендемични вида, а само в Източни Родопи във водите на Бяла река се среща родопският щипок. Интересен факт е, че голяма част от рибите извършват размножителни миграции. Много от тях изминават значителни разстояния по теченията на реките, за да хвърлят хайвера си.

Разнообразието на водоеми на територията на Родопите е огромно богатство, с което областта се гордее и успешно развива воден туризъм, като интересът към него се покачва с всяка изминала година. Областта привлича хиляди туристи, рибари, къмпингари и любители на водните спортове. На по-големите водоеми като яз. Кърджали се предлагат разходки с лодка, водни колела , моторници и дори джетове, а на бреговете на по-достъпните части на язовира се намират невероятно красиви хотелски комплекси, предлагащи страхотна гледка към язовира и гарантиращи страхотно изживяване на своите посетители.

Невероятните красоти, биоразнообразието и достъпността на водоемите в областта на Родопите са само няколко от многото причини да се влюбите в това място завинаги.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ