Президентът на Тунис обнародва нов изборен закон

снимка: © pixabay

Президентът на Тунис Каис Сайед обнародва нов изборен закон, който намалява, но не слага край на ролята на политическите партии в един реформиран парламент, който ще има по-малко правомощия съгласно новата конституцията, одобрена през юли, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Според новия закон гласоподавателите ще избират кандидати на изборите на 17 декември по отделно вместо да избират единна партийна листа. Смята се, че това ще намали влиянието на партиите.

Тези промени са поредните, извършени от Сайед, откакто той завзе повечето правомощия миналото лято – една стъпка, която неговите противници наричат антидемократична и преврат с цел установяване на еднолично управление. Според Сайед това е нов етап в историята на Тунис към суверенитет на народа,  без съществуването на предишните изпълнени с измами избори.

Основните партии в Тунис вече отхвърлиха закона и казаха, че ще бойкотират който и да е нормативен акт, приет при новата конституция на страната.

Според тази нова конституция в новата долна камара на парламента ще има само 161 депутати спрямо 217 досега. Подробности за втората камара и как ще бъдат избирани членовете й все още не са съобщени.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ