Полша проведе фиктивен референдум за „анексиране“ на руското посолство

© Getty Images

Няколко полски НПО организираха днес фиктивен референдум за „анексиране“ на посолството на Русия във Варшава, за да протестират с хумор срещу руските действия в Украйна, предаде Франс прес., съобщиха новините.

„Анексиите са на мода през този сезон. Руснаците „анексираха“ окупирани територии в Украйна. Решихме да следваме този път и да организираме референдум за анексиране на посолството на Русия…във Варшава“, обясниха организаторите на тази проява в прессъобщение.

Тези неправителствени организации се позоваха и на широко споделяна в социалните мрежи шега, в която се предлага на чехите да превземат руския анклав Калининград.

Както чешката шега, така и полската инициатива бяха вдъхновени от неотдавна съобщеното от Москва анексиране на четири украински региона след референдуми, определени от Запада като „фиктивни“.

Развявайки жълто-синьото украинско знаме и издигнали плакати с лозунги като „Терорусия“, „Долу ръцете от Украйна!“ и „Спрете това зло!“, около 3000 души, според организаторите, участваха в този фиктивен референдум във Варшава.

Желаещите да гласуват се наредиха на опашка, която се изви по улицата, на която се намира разкошното посолство на Русия, пред което беше поставена урна.

Въпросът, на който трябваше да се отговори, беше: „Трябва ли Полша да анексира руското посолство?“ Възможни бяха три отговора, но и трите бяха „да“.

„Това е много по-демократична идея от тези референдуми на украинска територия, произведени под куршумите и ракетите“, каза за АФП във Варшава 33-годишната украинска адвокатка Мария Волколуп.

Организаторите на „референдума“ предложиха сградата на посолството да се използва за настаняване на бежанци, да се превърне в културен център, в зоологическа градина или дори в обществена тоалетна.

Освен това, те увериха, че ще изпратят до полските лидери отворено писмо с искане да бъде изгонен руският посланик.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ