Ползите от консумацията на леща

снимка: © unsplash

Семпла, достъпна и лесна за приготвяне, лещата крие в себе си мощни хранителни качества, които способстват организма ни да е в отлична форма. Може да я приготвите като лек, но засищащ обяд или вкусна и питателна вечеря.

Вижте какви са ползите от редовната консумация на леща

Снабдява с качествен протеин – лещата е шампион в съдържащите се в нея протеини. 26 процента от общия й брой калории се падат на белтъците. Това автоматично прави лещата сигурен източник на растителен протеин за вегани и вегетарианци.

Понижава холестерола – благодарение на голямото количество разтворими фибри, кръвоносните съдове се поддържат чисти, а рискът от сърдечни болести намалява.

Поддържа сърцето здраво – лещата е добър източник на фолиева киселина и магнезий. Фолиевата киселина намалява нивата на хомоцистеин – рисков фактор за сърдечни болести, а магнезият подобрява кръвообращението и кислородния пренос в тялото. Така че яжте леща за здраво сърце!

Подпомага храносмилането – наличието на неразтворими фибри в лещата помага за предпазване от констипация и синдром на раздразнените черва.

Стабилизира кръвната захар – разтворимите и неразтворими фибри в лещата са „капан“ за въглехидратите, забавят храносмилането и регулират нивата на кръвната захар. Това е особено важно за страдащите от диабет, при хипогликемия и инсулинова резистентност.

източник: krina

ПРОЧЕТИ ОЩЕ