Полезни свойства на тиквените семки за мозъка, косата, настроението

снимка: © unsplash

Тиквите се смятат за едни от най-древните растения, които човек започва да яде. Което не е изненадващо, като се има предвид яркият, привлекателен цвят който имат. Тиквата се прави на брашно, пече се, суши се. Оранжевите гиганти са полезни дори и за примитивни фризьорски дейности: почистена и изсушена тиква сложете на главата си и след това няма да имате стърчащи кичури – прическата ще е гладка.

Но най-вече хората харесват тиквените семки, които са изсушени на слънце. Хапвайте шепа от тях и няма да сте гладни. Но освен като вкусна храна, тиквените семки имат много предимства.

Тиквените семена се считат за най-ценния източник на полиненаситени мастни киселини омега-3 и витамин Е, които са от съществено значение за здравето, кожата, ноктите и косата, което е особено важно за жените. В тиквените семки се съдържат фитоестрогени, които са подобни на женските хормони. Ето защо, яденето им удължава младостта и дава на жената добро здраве. Установено е също, че понижават риска от рак на гърдата.

Тиквените семки са полезни и за тийнейджъри, защото помагат за лечение на акне и пъпки. Набавят цинк за организма, тъй като дефицитът на този микроелемент води до проблеми с кожата. За превенция е достатъчно да ядете само по една супена лъжица на ден.

Използването на тиквени семки намалява гаденето. Ето защо преди дълго пътуване вземете няколко от тези прекрасни семки. В допълнение, тиквените семки също намаляват гаденето по време на бременност.

Поради наличието на аминокиселина кукуритин, тиквените семки може да се използват, за да се предотвратят появата на паразити.

За да поддържаме мозъка си в добра форма, той се нуждае от добро хранене. В 70 грама тиквени семки се съдържа количество фосфор, което е необходимо ежедневно не само за мозъка, но и за костите. Ето защо те укрепват костите, ставите, гръбначния стълб. В рибата например съдържанието на фосфор е 2.5 пъти по-ниско.

Използването на тиквени семки от мъже има положителен ефект върху простатната жлеза. Голямото количество цинк помага да се предотвратят простатит и безплодие. В допълнение, тиквените семки увеличават сексуалното привличане. В същото време, тяхното редовно приемане помага да се намали и дори да се изкорени зависимостта от алкохола.

Хапването на семки от тиква ни прави весели. Факт е, че съдържат триптофан – ценна аминокиселина, от която тялото ни произвежда серотонин, наречен хормон на щастието. Не е чудно, че азиатците ядат тиквени семки, за да се предпазват от депресия. Така че те са полезен „антидепресант“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ