ПОВЕЧЕ ОТ 600 ДУШИ ЗАГИНАХА ПРИ НАЙ-ТЕЖКОТО НАВОДНЕНИЕ В НИГЕРИЯ

снимка: © pexels

Повече от 600 души загинаха при най-тежкото наводнение, което Нигерия е виждала от десетилетие, съобщи BBC

Около 1,3 милиона души са разселени, а повече от 200 000 жилища са разрушени.

Очаква се наводненията да продължат до края на ноември.

Нигерия е свикнала със сезонните наводнения, но тази година беше значително по-лоша от обикновено. Правителството каза, че необичайно силните дъждове и изменението на климата са виновни. Експертите също така казват, че лошото планиране и инфраструктура са влошили щетите.

Откакто наводнението започна в началото на лятото, големи участъци земеделска земя бяха унищожени.

Има опасения за повишено разпространение на болести, а доставките на храна и гориво също са прекъснати.

На пресконференция в неделя нигерийският министър по хуманитарните въпроси и управлението на бедствия Садия Умар Фарук призова местните власти да евакуират хората, живеещи в най-рисковите райони. Властите вече предоставят храна и друга подкрепа на засегнатите, каза тя.

Тя добави, че въпреки „съгласуваните усилия“ и ранните предупреждения, много държавни правителства „не са се подготвили“ за наводненията. Бедствието е засегнало 27 от 36-те щата на Нигерия.

Част от проблема е, че хората се връщат в домовете си в наводнени равнини всяка година, след като нивото на водата спадне. Много от тях нямат средства да се преместят.

Икономиката на Нигерия беше засегната през изминалата година, като инфлацията беше най-висока за всички времена и много общности се борят да се справят.

Световната продоволствена програма и Организацията за прехрана и земеделие към ООН заявиха миналия месец, че Нигерия е сред шестте страни, изправени пред висок риск от катастрофални нива на глад.

Метеорологичната агенция на Нигерия предупреди, че наводненията може да продължат до края на ноември в някои щати в южната част на страната, включително Анамбра, Делта, Ривърс, Крос Ривър и Байелса.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ