Петролът тръгна нагоре

снимка: © unsplash

Цените на петрола обърнаха по-ранното си понижение и тръгнаха нагоре в азиатската търговия днес, предаде Ройтерс.

Това се случва на фона на по-слабия долар, както и заради спада в запасите от дизелово гориво в САЩ, в момент, когато САЩ и Саудитска Арабия са в изострени отношения заради намаляване добивът на нефт предприет от ОПЕК+

Фючърсите на сорта Брент от Северно море се покачиха с 29 цента или 0,3 на сто до 94,86 долара. Цената на Американския лек суров петрол отбеляза ръст от 31 цента или 0,35 на сто до 89,42 долара за барел.

От началото на седмицата обаче и двата контракта са с понижение от около 3 на сто.

Междувременно Саудитска Арабия и Съединените щати продължиха сблъсъка си относно решението на Организацията на страните износителки на петрол(ОПЕК) и съюзниците й, известна като ОПЕК+, да намали производство на петрол.

Саудитска Арабия, де факто лидер на ОПЕК, отхвърли критиките на Вашингтон като „неосноваващи се на факти“ и че искането на САЩ за забавяне на намалението с месец би имало отрицателни икономически последици.

Белият дом заяви, че е представил на саудитците анализ, който показва, че намаленията могат да навредят на световната икономика и твърди, че саудитците са оказвали натиск върху други членове на ОПЕК за гласуване. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ