Петролът пое нагоре след сериозния спад вчера

снимка: © pixabay

Цените на петрола на световните пазари днес отново поеха нагоре, след като вчера спаднаха с около 8 на сто поради опасения, че световната икономика навлиза в период на рецесия, а това ще ограничи търсенето, предаде Ройтерс, цитирана от БТА., информираха от Новините. Инвеститорите се върнаха към „черното злато“, тъй като проблемите с доставките продължават, а пазарите обещават засега да останат „стегнати“.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през август се покачиха с 3,08 долара или 2,9 на сто до 105,85 долара за барел, след като вчера спаднаха с дели 9,5 на сто.

Американският лек суров петрол поскъпна с 2,64 долара или 2,7 на сто до 102,14 долара за барел, след като вчера затвори на цена от под 100 долара за пръв път от април.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви вчера, че петролният сектор е „под обсада“, тъй като от години страна от недостиг на инвестиции. По думите му празнините на пазара могат да бъдат запълнени с увеличение на доставките от Иран и Венецуела.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев пък предупреди, че ако японското предложение за налагането на таван на цената на руския петрол наполовина на сегашната бъде прието, пазарите ще усетят сериозен недостиг и цената на черното злато ще стане 300-400 долара за барел.

За сметка на това норвежкото правителство реши да се намеси, за да спре стачката на работниците от петролния и газовия сектор, тъй като тя  ще окаже допълнителен натиск на пазарите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ