Петролът поевтиня с над 1 долар

снимка: © unsplash

Котировките на петрола се понижиха в ранната търговия днес на фона на опасенията от намаляване на търсенето в краткосрочен план, предаде Ройтерс., съобщиха новините.

Днешното поевтиняване на черното злато идва въпреки евентуалното ограничаване на доставките му, произтичащо от потенциално намаляване на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и поради вероятността ураганът „Иън“ да наруши работата на петролни инсталации в района на американското крайбрежие на Мексиканския залив.

Към 9:35 часа българско време сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поевтиня с 1,10 долара или 1,3 на сто до 83,77 цента за барел. Цената на американския лек суров петрол се понижи също с 1,10 долара цента или 1,4 процента до 77,40 долара за барел. 

Цените на петрола остават близки до най-ниските си нива за последните 8 месеца на фона на нарастващите опасения, че повишаването на основните лихви от водещи централни банки ще предизвика икономическа рецесия и търсенето на горива ще намалее. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ