Идва тежка зима

снимка: © pixabay

Имаме рекордно ниска запълняемост на газохранилището, в голяма част от страните в ЕС също има недостатъчна запълняемост. Търсенето на газ тепърва ще нараства и цените до момента ще бъдат базата за един допълнителен отскок. Цената за потребителите на дребно тепърва ще се увеличава. Това заяви доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на „България сутрин“., предаде novini.bg.

„По програмата енергийни помощи за отопление у нас потребителите получават 653 лева за пет месеца. Размерът на помощта бе увеличен преди месец с 20 лева на месец. Не съм убедена, че те ще стигнат при тази инфлация на енергоносителите“, подчерта бившият социален министър Христина Христова.

Считано от днес, 310 000 домакинства могат да получат такава помощ.

По думите ѝ средната работна заплата за второто тримесечие у нас е станала 1730 лева, което е повишение от 13% на годишна база. Междувременно обаче тя не може да покрие ръста на инфлацията.

„Очаква ни много тежка и сериозна зима“, категорична бе Христова.

Според Сарийски решението на проблема е да бъдат осигурени надеждни доставчици на горива.

„В България имаме инфлация около 17% и продължава да нараства. Причината е, че имаме скъпи горива, всичко по веригата се оскъпява“, поясни той. 

„Веднъж ще платим алтернативните доставки на газ, а на второ място може да платим и за този газ, който не сме използвали“, алармира Сарийски в ефира Bulgaria ON AIR относно договора ни с „Газпром“.

От думите на експерта от БАН стана ясно още, че в разходите за социална защита влизат и пенсиите, чието увеличаване е натоварило хазната. 

„Досега всички антиинфлационни мерки бяха харчени на калпак – бяха подпомагани тези, които нямат нужда, а за останалите парите бяха малко“, констатира той. 

Христова е на мнение, че обещаното за октомври увеличение на пенсиите не се е случило по принципите на пенсионната система, а е административна намеса. „Много от хората ще останат излъгани в очакванията си. Около една трета от хората ще получат увеличение“, смята тя. 

Сарийски обобщи, че България е безнадеждно закъсняла при въвеждането на реформи за определянето на минималната работна заплата.

„Заплатите са разковничето за решаването на проблема с пенсиите, защото за да имате високи пенсии, ви трябва достатъчен брой осигурени лица, които да внасят достатъчни приходи. Ние нямаме нито един от тези компоненти“, заключи Сарийски

ПРОЧЕТИ ОЩЕ