Отново се заговори за ядрено оръжие

снимка: © pixabay

Русия заплаши да разположи ядрени оръжия около региона на Балтийско море, ако Финландия и Швеция се присъединят към Северноатлантическия договор., предаде bloomberg.

 Дмитрий Медведев в публикация в Telegram в четвъртък заяви че Русия може да разположи ракети „Искандер“, хиперзвукови оръжия и кораби с ядрено оръжие в региона.

Русия вече държи ядрени оръжия в своя ексклав Калининград на Балтийско море, твърди литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас пред информационната служба BNS в четвъртък. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира възможността ядрени оръжия да бъдат разположени в Балтийския регион, но потвърди, че военните са започнали да подготвят планове за засилване на отбраната по западните граници на Русия.

Медведев каза, че се надява разумът ще надделее и страните да решат да не се присъединяват към алианса.

Границата на Русия с Финландия се простира на над 1300 километра, което е повече от общата дължина на границата й с настоящите членове на НАТО. Ако страните се присъединят към военният пакт, „ще трябва сериозно да укрепим нашите сухопътни и противовъздушни сили и да разположим значителни военноморски сили в басейна на Финландския залив“, каза Медведев.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ