Отглеждането на куче се отразява добре на мозъка

снимка: © pixabay

Учени са изследвали какво се случва с мозъчната активност, когато човек седи в близост до любимеца си. 

ЮПИ съобщава, че отглеждането на куче се отразява добре на мозъка

Направено е и сравнение с мозъчната активност в близост до препарирано животно. Установено е, че докосването до живо куче води до високи нива на активност в префронталния кортекс, което помага да се регулира емоционалното състояние. 

Активността на мозъка е висока в случай на близост с истинско куче или с плюшено животно. Разбира се, активността е по-висока при контакт с истинско куче, се казва в изследването на учени от университета в Базел. Резултатите са публикувани в научното списание „Плос уан“. 

Учените са използвали инфрачервена технология, за да разберат какво се случва с мозъка. В проучването са участвали 19 възрастни. Те са имали възможност да видят куче, после същото куче е било легнало в краката им. Имали са и възможност да се грижат за животното.

Резултатът показва, че най-висока мозъчна активност се отчита при грижите за куче. Ефектът е налице дори след като животното вече не е при съответния участник. 

Според учените отглеждането на куче стимулира вниманието и повишава емоционалната активност. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали грижите за домашно куче могат да помогнат на пациенти със социоемоционални дефицити, допълва БТА

ПРОЧЕТИ ОЩЕ