Опасност в Черно море

снимка: © pixabay

Мините, поставени от украинските войски, се носят в Черно море и представляват заплаха за навигацията и пристанищната инфраструктура на черноморските страни, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за агенция Синхуа., предаде TASS.

„Украинската страна продължава да блокира чужди кораби, създавайки заплаха от обстрела на вътрешните й води и териториалното море. Освен това части на украинския флот поставиха мини по крайбрежието, в пристанищните зони и териториалните води“, каза руският министър. „Тези експлозивни устройства се разхлабват от кабелите за акостиране и се носят в открито море и следователно представляват голяма заплаха за военноморските сили и за пристанищната инфраструктура на черноморските страни“, отбеляза Лавров.

Русия предприема мерки за подпомагане на движението на граждански кораби в районите на Черно и Азовско море, каза министърът. „Ежедневно се отваря хуманитарен коридор, който е безопасна линия за движение на кораби“, добави той.

Русия възнамерява да продължи честно да изпълнява ангажиментите си по международни договори по отношение на експортните доставки на храни, торове, енергийни ресурси и други важни продукти.

„Нашите специални икономически мерки, необходими за поддържане на нормалното функциониране на руската икономика, ще продължат да бъдат ефективни и ще бъдат разширени през периода на продължаваща турбуленция. Русия като отговорен играч на световния пазар възнамерява да продължи справедливо да изпълнява задълженията си по международни договори по отношение на експортни доставки на селскостопански стоки, торове, енергийни ресурси и други критични продукти“.

Москва е дълбоко загрижена за възможната продоволствена криза, провокирана от санкциите срещу Русия, и е наясно със значимите доставки на социални стоки, включително храни, за социално-икономическото развитие на страните от Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток, добави министърът.

Русия преодоля санкционния натиск на западните държави и ситуацията вече се стабилизира, каза Лавров.

„Специалната операция за защита на Донбас стана причина колективният Запад да въведе мащабни ограничителни мерки срещу Русия, нейните юридически и физически лица. САЩ, Великобритания, Канада, страните от Европейския съюз не крият целта за „удушаване“ на нашата икономика, подкопаване на нейната конкурентоспособност и блокиране на по-нататъшното прогресивно развитие на страната“, добави Лавров. „Очевидно е, че подобна антируска линия не може да бъде оправдана с нищо и също така няма перспективи. Както отбеляза президентът на Русия Владимир Путин, Русия устоя на този безпрецедентен натиск. Сега ситуацията се стабилизира, макар че със сигурност не всички рисковете вече са изчезнали. Във всеки случай няма да се получи да ни отслаби“, каза министърът.

Русия „ще пренастрои икономиката и ще се предпази от възможни незаконни недружелюбни действия на опоненти в бъдеще“, отбеляза Лавров. „Ще продължим да реагираме по балансиран и подходящ начин на въведените ограничения, следвайки задачите за подкрепа на стабилността на руската икономика, нейната финансова система и интересите на местния бизнес и на цялото население“, добави той.

Ще продължим с адаптирането към външните предизвикателства и ще засилим програмите за развитие на перспективни и конкурентоспособни сектори“, каза още министърът.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ